Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Първият сняг за годината може да бъде

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Първият сняг за годината може да бъде
Коментари Харесай

Кога ще стане по-добре? Вече беше

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

Първият сняг за годината може да бъде систематизиран по този начин: 800 000 клиенти без ток, стотици хиляди без вода, бедствено състояние в някои области, затрупани пътища, счупени дървета, неучебен ден за учениците от над 280 учебни заведения в тринадесет области. И в случай че някой иронично ще каже – нищо ново, първият сняг още веднъж ни свари неподготвени, няма да е изцяло прав. Няма да е, заради няколко аргументи. Първо – толкоз неподготвени не сме били. Седмица преди този момент синоптиците предупреждавах за предстоящите значителни снеговалежи, което респективно означаваше, че ръководещите и локалните управляващи имаха задоволително време да предотвратят някои рискови обстановки. Второ – толкоз вреди, при не толкоз огромна снежна завивка, и то формирана единствено за ден, досега не е имало. Не ми се мисли какво злополучие би настъпило, в случай че съботният снеговалеж снеговалеж беше траял 3-4 дни без прекъсване. Вероятно трябваше да затворим страната.

Нали разбирате, че 800 000 клиенти не значи толкоз души, а семейства, което значи сред 2 и 2.5млн. индивида, т.е. близо 1/3 от популацията на България. Тоест не е въображаемо преди този момент инфраструктурата за ел.мрежата. за поддръжка, за вероятни сходни спешни обстановки. Природа, ще заключат някои, само че отново няма да са прави. Природа, природа, само че тук приказваме просто за един ден не чак толкоз изобилен снеговалеж. Един. Вероятно извадихме и шанс, че в случай че този ден беше работен, милиони щяха да са блокирани по пътищата, без да могат да стигнат до учебните заведения, до работните си места, до лечебни заведения и други. По-лошо, в случай че хората бяха на открито, евентуално щеше да има и жертви, тъй като стотици коли се оказаха смачкани под паднали върху тях дървета, а притежателите им бяха избавени, единствено тъй като денят беше неработен и всеобщо хората почиваха.

И на този декор не по-малко неуместно звучаха обясненията на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, който разяснява пред медиите, че би трябвало да сме готови за рискови обстановки, каквато, съгласно него, е била и тази преди няколко дни. " Такъв сняг нормално се натрупва за няколко дни ", оправда се той, като не пропусна да намеси и обичаната си тематика - климатичните промени и обяснението, че поради това е имало доста интензивни превалявания, съсредоточени в къс интервал.

Достатъчно е да погледнем столицата, която в неделната заран осъмна със скъсени направления на градски превоз, непроходими пътища, блокирани улици, безчет паднали и счупени дървета, затрупани спирки. Не е било по-различно, ще репликира различен, и преди общината е попадала в сходни обстановки. И отново няма да е прав. Затворени трамвайни трасета май не помним, толкоз софиянци без ток и вода – също. И това е единствено от един ден снеговалеж, отново напомням.

И на този декор новият градоначалник Васил Терзиев, който в действителност напълно до неотдавна ни обещаваше, че софиянци повече няма да страдат поради несвършената работа на този или оня, че екипът му от експерти е квалифициран за всяка обстановка, че скоро ще усетим смяната. Тая смяна идеално я усещаме, и не от скоро от няколко години, когато вместо към светли небеса, внезапно ни приземиха в низините.

Разбира се, че зимата може да усложни ситуацията. Разбира се, че снегът предизвиква и непредвидени повреди. Разбира се, че изобилният снеговалеж води до бедствени обстановки. Но, по дяволите, валя единствено един ден, а насъбраната завивка в София е някакви сантиметри. А и хиляди столичани без ток и/или парно, градът блокиран като след невиждано злополучие, по никакъв начин не кореспондира с тупането по гърдите преди изборите.

Не кореспондира и с другояче необятно отворената уста на част от обединението, по-конкретно Борис Бонев от „ Спаси София ”, който не пропускаше сходен миг да скочи на предходния градоночалник, че един нормално сняг е парализирал работата в столицата. Тогава той и околните до него размахваха пръст, че Йорданка Фандъкова не си е свършила работата, че синоптиците са предупреждавали седмици по-рано, че локалните управляващи са некомпетентни, че булевардите и тротоарите са блокирана. Сякаш приказва за почивните дни, нали? Но не, в този момент към този момент той е спокоен и по-нисък от тревата. Вече е обикновено времето да сковава градовете, а управниците да нямат време да реагират толкоз бързо.

И точно това е най-големият проблем – обещанията, че новите не са като старите, че разликата ще е забележима – в позитивно естество, единствено че да, тя е забележима, само че към по-лошо. Самият Терзиев, два дни по-рано, успокояваше софиянци, че „ поради прогнозата за значителни снеговалежи, службите и компаниите, ангажирани с почистването на Столичната община имат цялостна подготвеност да реагират в точния момент и да обезпечават естественото и безвредно напредване на жители и коли ”, изброявайки броя на снегорините, които чакат в подготвеност, като дори се похвали, че още преди седмица е бил основан щаб, който да провежда и координира почистването на снега. По-добре да си беше мълчал...

Живущи във Бояна, Драгалевци и други така наречен витошки квартали на София алармираха, че нито събота, нито неделя е чистено при тях, а снежната завивка е затрупала даже основните улици, които по техни думи – най-малко минали години са били чистени при снеговалежи. Жители на Владя дори сигнализираха, че целият квартал е непристъпен, а ситуацията е бедствено – няма и ток от предходната вечер, а телефоните за подаване на спешни сигнали не работят.

Едва в понеделник обстановката стартира да се прояснява, с уточнението, че тогава към този момент не валеше – за шанс на новите ни управници, които побързаха да се похвалят, че главните артерии вeче са почистени, а снегопочистващите машини са обработили трасетата на градския превоз, както и съществени улици в регионите. Dа, снегът отстъпи място на леда, като сходни фрагменти столичани качиха по гrупите в обществената мрежа даже и от спирката на травмая на НДК, която в късния понеделнишки следобяд по-скоро приличаше на ледена пързалка или ул. Съборна, която по същото време приличаше на място, на което одеве е минало торнадо.

Истината е, че единствено за един ден снеговалеж, и то не от най-обилните, блокира столицата, блокира и страната, а въпреки ръководещите да се биеха в гърдите, че при тях такова нещо не може да се случи, освен, че се случи, а беше по-зле от минали години.

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР